MagazínAko na rosný bod v zimnej záhrade

Zimná záhrada je zložitou stavbou, ktorá si vytvára vlastné ekosystém. A to predovšetkým v prípadoch ak sa rozhodneme ju využiť na pestovanie kvetín, večierkom s priateľmi, varenie alebo sušenie bielizne. To všetko sa môže stať príčinou vysokej vlhkosti a následného rosenie okien. V takom prípade môže dôjsť k poškodeniu konštrukcie a klíma vo vnútri sa nestane príjemné pre ďalší pobyt.

Dobrá kvalita vzduchu je dôležitá pre naše zdravie, a preto je nutné mať vlhkosť v zimnej záhrade neustále pod kontrolou. Rosenie je spôsobené rozdielnymi teplotami vo vnútri a vonku objektu a má za následok zrážanie vody na jednotlivých sklách záhrady.

Čo je rosný bod?

Definícia hovorí, že rosný bod vzniká vtedy, keď sa prítomná para vo vzduchu úplne nasýti a môže dochádzať ku kondenzácii. Jedná sa o teplotu, nad ktorou obsah vodných pár vo vzduchu už nemôže vzrastať. Teplý vzduchu pritom zvládne pojať väčšie množstvo vodnej pary ako ten studený. V praxou to znamená, že ak sa vyhriaty interiér zimnej záhrady na sklenených plochách stretáva s chladným vonkajším počasím, dochádza ku kondenzácii a objavujú sa kvapôčky vody. A tomu je nutné predchádzať.

Záleží od účelu

Pri stavbe zimnej záhrady je potrebné plánovať do každý detail. Ako prvý by mala pristáť otázka, na čo bude stavba v Buducnost služiti. Ak Tuzi záhradu využívať celoročne a na mnohé aktivitám, musíme k tomu čelu konštrukciám prispôsobiť. V takom prípade sa riesenie mozem stať pevná strecha Alebo dômyselný systém vetraním.

Istota v prevencii

Sezónne zimné záhrady vynikajú veľkými sklenenými plochami. Tie pôsobia veľmi esteticky, avšak k roseniu u nich dochádza ďaleko ľahšie. Potrebujú tak väčšiu výmenu vzduchu, ktorú je možné zaistiť prostredníctvom plného vetranie interiéru. To zabezpečíme umiestnením posuvných stien, ktoré vynikajú jednoduchou manipuláciou. Taká prevencia je nevyhnutnosťou, a to aj v zimných mesiacoch. Ideálne variantom je tu neustále udržiavať izbovú teplotu okolo 21 ° C.