MagazínAko sa správne starať o polykarbonátové strešné krytiny

Polykarbonátové strešné krytiny sú populárnym riešením pre naše HOBBYTEC pergoly, zimné záhrady a ďalšie záhradné stavby na mieru. Vďaka svojej odolnosti, priepustnosti svetla a jednoduchosti montáže sú najčastejšou voľbou našich zákazníkov. Aby však tieto polykarbonátové krytiny zostali vo výbornom stave a slúžili vám čo najdlhšie, je dôležité venovať im pravidelnú údržbu. V tomto článku vám prinášame tipy a odporúčania, ako sa správne starať o naše polykarbonátové strešné krytiny.

Ako sa správne starať o polykarbonátové strešné krytiny

Základné vlastnosti polykarbonátu

Polykarbonát je ľahký, priehľadný materiál s vynikajúcou odolnosťou voči nárazom, teplotným a poveternostným vplyvom. Je obľúbený pre svoju schopnosť prepúšťať svetlo, čo ho robí ideálnym pre strešné krytiny, ktoré poskytujú ochranu pred dažďom a zároveň umožňujú prirodzené osvetlenie. Polykarbonátové panely sú tiež odolné voči UV žiareniu, čo predlžuje ich životnosť a znižuje riziko žltnutia alebo krehnutia materiálu.

Navyše u nás v HOBBYTEC Slovensko využívam polykarbonát s “x-ovým charakterom”, ktorý má oveľa vyššiu pevnosť a odolnosť než iné štandardné polykarbonátové panely. 

Pravidelná údržba polykarbonátových krytín

Čistenie

  1. Pravidelné odstraňovanie nečistôt: Polykarbonátové krytiny by mali byť pravidelne čistené, aby sa zabránilo hromadeniu prachu, lístia a iných nečistôt. Ideálny interval je aspoň dvakrát ročne.
  2. Čistenie: Na čistenie polykarbonátových panelov odporúčame rovnaký šetrný a citlivý postup, ako pri umývaní auta. Najprv môžete plochu viackrát opláchnúť prúdom tečúcej vody, aby ste šetrne spláchli čiastočky piesku, či iných nečistôt. Následne môžete použiť vysokotlakový čistič s vhodným nadstavcom - napr. rovnaký, ako sa používa na umývanie karosérie/laku áut. Vyhnite sa však použitiu chémie, oplachujte len čistou vodou. Rovnako si dajte naozaj veľký pozor na to, aby ste s koncovkou čističa boli v dostatočne veľkej vzdialenosti od polykarbonátovej plochy, aby nedošlo k jej poškodeniu. Ak si nie ste istý vašim vysokotlakovým čističom, vždy oplachujte polykarbonát len prúdom tečúcej vody a rovnako sa vyhnite použitiu špongií, či handier.

Ochrana pred poškodením

  1. Vyhýbajte sa chemikáliám: Polykarbonát je citlivý na niektoré chemikálie, vrátane rozpúšťadiel, benzínu a insekticídov. Vyhnite sa kontaktu krytín s týmito látkami, aby ste predišli poškodeniu materiálu.
  2. Preventívne opatrenia: Zabezpečte, aby sa na  krytiny nedostali ostré predmety a nástroje. Pri čistení a údržbe postupujte opatrne, aby ste predišli škrabancom a prasklinám.
 

Kontrola a údržba

  1. Pravidelná kontrola: Aspoň raz ročne skontrolujte polykarbonátové panely na prítomnosť prasklín, škrabancov a iných poškodení. Včasné zistenie a oprava menších problémov môže predísť vážnejším škodám v budúcnosti.
  2. Oprava a výmena: V prípade, že zistíte poškodenia, ktoré nie je možné opraviť, zabezpečte výmenu poškodeného panelu. V tomto vám náš HOBBYTEC tím rád a ochotne pomôže. 
 

Tipy pre dlhšiu životnosť polykarbonátových krytín

  • Výber kvalitného materiálu: Niektoré polykarbonátové panely majú špeciálne povrchové úpravy, ktoré zvyšujú ich odolnosť voči UV žiareniu a znečisteniu. Pri výbere vhodnej polykarbonátovej krytiny vám náš tím odborníkov HOBBYTEC Slovensko rád poradí.

Správna inštalácia: Uistite sa, že polykarbonátové panely sú správne nainštalované podľa odporúčaní výrobcu. Nesprávna inštalácia môže znížiť životnosť a odolnosť krytiny. So správnou a odbornou inštaláciou polykarbonátu vám pomôžeme my v HOBBYTEC Slovensko, nakoľko absolútnu väčšinu našich záhradných  stavieb dodávame klientom vrátane montáže. 

  • Zabezpečenie správneho odvodnenia: Dbajte na to, aby voda mohla voľne odtekať z povrchu krytiny a nezostávala na miestach, kde by mohla spôsobiť poškodenie alebo vznik riad, či iných vodných organizmov. Aj v tomto bode vám odbornou a profesionálnou montážou pomôžeme predísť vzniku akýchkoľvek problémov. 

Polykarbonátové strešné krytiny sú vynikajúcou voľbou pre rôzne typy záhradných stavieb, no rovnako ako všetky exteriérové materiály, aj ony si vyžadujú pravidelnú údržbu a starostlivosť. Dodržiavaním uvedených tipov zabezpečíte, že vaše krytiny zostanú v dobrom stave po mnoho rokov a budú vám spoľahlivo slúžiť.

 

Radosť z vašej záhradnej stavby HOBBYTEC vám bude trvať ešte mnoho rokov.