MagazínGaráž - betónová, plechová či drevená?

Drevo, plech alebo betón? Túto zásadnú otázku si zrejme položí každý, kto kupuje garáž. Každý z nás má nejaké preferencie, niečomu dáva prednosť. Čo a kedy je teda lepšie?

3.1.2018

Betónová garáž

Preferencie hrajú veľkú úlohu.

Za najtrvanlivejší materiál považujú mnohí betón. Preto sú betónové garáže veľmi obľúbené. Dôvod? Predovšetkým sú, betónové garáže z jedného kusa vrátane podlahy, čo podstatne rozširuje ich možnosti. Nepotrebujete k ich inštaláciu základy v podobe základovej dosky, pokojne sa obídete len so základovými pásmi. Zároveň skutočnosť, že sa jedná o jeden kompaktný kus, vám dáva možnosť garáž kedykoľvek niekam premiestniť podľa vašej aktuálnej potreby.
 

Betónová garáž navyše spĺňa vysoké nároky, je možné bez problémov zabezpečiť jej správne odvetrávanie a samozrejme klímu potrebné k uloženiu vozidla. Skrátka sa tejto možnosti parkovania nedá viacmenej nič vytknúť.

Drevená garáž

Niekto ale miluje drevo a drevené garáže sú pre neho tým vytúženým spôsobom, ako zabezpečiť garážovanie pre svoje vozidlo. Výhodou je v porovnaní s garážou z betónu nižšia obstarávacia cena vzhľadom k ponúkaným rozmerom. A hoci odporúčame dodávku vrátane montáže, možno zostaviť garáž aj svojpomocne. Veľakrát môže napríklad k chate či drevostavbe lepšie ladiť práve garáž drevená.


Ďalej majte na pamäti pri drevených garáží, že drevo tak dlho neudrží teplo ako betón. Takže zatiaľ čo napríklad v zime drevená garáž premrzne rýchlejšie ako garáž betónová. Samozrejme máme na mysli garáž nevyhrievané. To môže byť v určitom zmysle nevýhoda.


Plechová garáž - klasická aj s omietkou

Okrem toho existuje aj možnosť využitia plechové garáže, ktorá premrzne rýchlejšie ako betón, ale inak sa podmienky v nej veľmi podobajú podmienkam v garáži betónovej. Hlavným kritériom je v tomto prípade ale bezpochyby cena začínajúcich už niekde okolo desiatich dvanástich tisíc u najlacnejších riešení bez farebného lakovania. A celkovo tiež rýchlosť a jednoduchosť montáže i následného presunu z jedného miesta na druhé - a možnosť využiť plechovú garáž aj ako sklad materiálu na staveniskách...
 

Rozhodne však neoplývajú elegantným vzhľadom - to ale neplatí o montovaných garážach s omietkou, ktoré na pohľad vyzerajú presne ako murované. Len s tým rozdielom, že sú rádovo lacnejšie. Zároveň aj odolnejšie ako lacné plechové garáže.
 
Viac z kategórie: Garáže